Samen met Ralph Moorman geef ik beauty workshops door heel Nederland met als onderwerp: Schoonheid van binnen & buiten.
Mari behandelt de buitenkant (haar & visagie) en ik vertel over wat je vanuit de binnenkant (leefstijl) kunt doen voor een mooie én goede huid.
Mari interviewt Ralph
1. Hoe je je voelt, straal je uit. Maar is er een verband tussen wat je eet en hoe je eruit ziet?
Bij voeding en hoe je eruit ziet wordt er vaak alleen gefocust op je vetpercentage en hoe strak je lijf is. Dit is echter maar één aspect als het gaat op de invloed van voeding op je uiterlijk. Je voeding is namelijk van invloed op je huidstevigheid, de vochtbalans in de huid, de snelheid van huidveroudering en ook op ontstekingen in je huid zoals acne, of eczeem. En dat is nog niet alles. Ook als je je goed voelt zult je dit uitstralen door een krachtige en energie uitstralende mimiek, mooie glanzende ogen en sterk haar.
2. We zijn bevriend, maar je bent ook mijn trainer. Wat adviseer je qua werk/privé/sport balans?
Mijn adviezen zijn altijd maatwerk. Zo moet een voedingspatroon en een sportprogramma altijd naadloos aansluiten bij het leven en de doelstellingen van de cliënt. Een deel van mijn werk bestaat uit advies en kennisoverdacht, maar een ander minstens zo belangrijk deel is het coachen naar blijvende gedragsverandering. Vooral dit laatste thema is erg lastig in een wereld vol verleiding.
3. Is het zo dat eten meer doet voor je lichaam dan trainen?
Met je voeding heb je zeer veel invloed op bijvoorbeeld je vetpercentage, maar ook op je suikerspiegel, energieniveau en je immuunsysteem. In de gym kun je je spieren en spierkracht vergroten, maar ook je conditie verbeteren. Proberen af te vallen door meer te trainen zonder dat je je voeding aanpast is gedoemd te mislukken. De combinatie van voeding en training is het meest ideale om te doen.
4. Wat is de invloed van wat we eten op onze hormonen?
Ons hormonale systeem is ontwikkeld om een natuurlijk voedingsaanbod, van misschien wel duizenden jaren geleden. Ons huidige voedingspatroon staat inmiddels zo vet van de natuur, dat onze hormonen erdoor makkelijk uit balans kunnen raken. Je kunt dan overgewicht krijgen, een schommelende bloedsuiker, een ontspoorde vrouwelijke cyclus, overgangsklachten, schildklierklachten, testosterontekort (bij mannen) en een overschot aan stresshormonen. Door natuurlijker en logischer te eten kun je de hormonale balans ook weer vaak herstellen.
5. Wat is de Hormoonfactor?
De Hormoonfactor is de naam van mijn eerste boek en het totale concept om hormonen in balans te brengen door middel van voeding en leefstijl. Inmiddels zijn er ook in heel Nederland en België Hormoonfactor Coaches actief die werken volgens de hormoonfactor methode.
6. Wat heb je in de Boodschappencoach beschreven?
Naast deskundige op het gebied van hormonen, voeding en leefstijl ben ik van origine Ingenieur Levensmiddelentechnologie. Al tijdens mijn studie viel mij op dat het thema gezondheid vaak het ondergeschoven kindje was als er nieuwe producten voor de supermarkt ontworpen werden. Dit heeft er in geresulteerd dat een groot deel van de supermarktproducten niet gezond of zelfs ongezond zijn. Als leek is het niet makkelijk om door deze verleiding en misleiding heen te kijken en uiteindelijk te kiezen voor de gezondere alternatieven. Met het meeneemboekje De Boodschappencoach help ik om de pareltjes van gezondheid te vinden in de supermarkt.
7. En waarom?
Het bewuster en gemotiveerder maken van mensen op het gebied van gezonde voeding is slechts één kant van de medaille. De andere kant is dat ik door een groter wordende vraag naar gezonde producten als levensmiddelentechnoloog de supermarkten hier ook bij kant helpen. Zo wordt het ook steeds makkelijker om gezonde producten te vinden en hopelijk uiteindelijk ook goedkoper.
8. Wat vind je leuk aan je werk en waarom?
Wat mijn werk leuk maakt is de afwisseling. Zo sta ik dan weer in de gym, dan geef ik weer les of een lezing, dan ben ik weer een mooi stuk schrijven voor een magazine of boek en dan ineens ontwerp weer een nieuw voedingsproduct.
9. Wat vind je niet leuk aan je werk en waarom?
Wat minder leuk aan mijn werk en missie is het geduld dat je moet hebben. Dat gaat niet zozeer over het proces van blijvende gedragsverandering bij mensen, maar vooral om een gezondere omgeving creëren waardoor gezond leven makkelijker wordt voor mensen. Door de vraag te vergroten naar gezonde oplossingen heb je een klein beetje invloed, maar uiteindelijk heb je de politiek toch soms nodig en die zijn erg laks en traag vaak.
10. Heb je een advies wat logisch klinkt, maar veel mensen niet weten?
Als je blijvende af wil vallen, moet je de focus leggen op je lange termijn gemiddelde inname. Dit klinkt logisch, maar bijna niemand kijkt er zo aan. Vaak is er een startdatum, je kijkt niet naar je persoonlijke valkuilen van de afgelopen periode en gaat ineens een crashdieet doen. Dit is als het ware een bal onder water proberen te houden die vanzelf weer omhoog knalt. Dit is zo strikt dat je als het ware een lening bij jezelf doet die je met rente (lees compensatiegedrag) weer terug moet betalen. Je gemiddelde inname wordt hier juist slechter door en zo worden mensen die vaak crash diëten doen vaak steeds dikker juist.